Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2007 08:50 - Освещаване сградата на Евангелска Съборна Църква - Велинград
Автор: boyanban Категория: Други   
Прочетен: 41638 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2007 09:25


На 9 юни бе осветена новата сграда на Евангелска Съборна Църква, град Велинград. В далечната 1992 година бе дадено разрешение за строеж на новата църкована сграда (старата такава, беше съборена през 1982г. заради разширяването на улица "Свети Кирил и Методий"). Строежът се проточи няколко години (на няколко беше спиран) и благодарение на  местните православни свещеници, които тенденциозно настроиха местното  обществено мнение против  изграждането на храм Божий. Жалко ми беше когато не видях онзи ден на освещаването, нито един православен свещеник, а се бе осветил  християнски дом!
 Историята на ЕСЦ-Велинград започнала през 1885 година, когато скоро се било образувало евангелско общество. През 1907 година официално била организирана църквата с 17 члена, пръв неин пастир бил Герасим Попов. Сто години по-късно отново имаше повод за празник, тържественото освещаване на новата сграда на бул. "Съединение". Тържеството събра множество вярващи, гости от София, Пловдив, Пазарджик, Банско, Асеновград и други, разбира се присъстваха и официални гости като председателя на общисния съвет, изпълнителния директор на строежа и други. Накратко ще ви представя събитието в снимки:


Церемонията бе открита с изпълнение на велинградския хор.Последва кратка проповед от п-р Димитър Кърлев от БанскоИзпяти бяха и няколко християнски песни от гостуващия хор на ЕСЦ-СофияИнструментален етюд изнесе и групата от Пазарджик
Кратко поздравително слово изнесе и проповедник Георги желев от Асеновград
Тримата пастири Данаил Игнатов, Благовест Николов и Стефан Зарев извършиха самия ритуал по освещаване на сградатаРзбираше присъстваха и много деца :)Поздрав-песен отправиха и младежите от Пловдивската църкваЦялата церемония бе старателно заснета от п-р Рангел КълвачевДомакините се бяха постарали добре,...

Всички останаха много доволни, това можете да познаето по лицата на пазарджишката групаНека Бог благослови делото Си, което  се върши и в този родопски град!
Повече снимки можете да разгледате на този адрес :
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=145129&view=1&photo=1Гласувай:
0
01. анонимен - Барабар Петко с мъжете
28.06.2007 20:59
Вместо да поканят православен свещеник да я освети както си е по канон, трима протестантски пастири освещават храм.....- това го няма в техните доктрини- въобщи храм са май телата на вярващите по техните доктрини.А пък и защо им е- тази църква си работи вече няколко години...
А като гледам купата, която държи п-р Стефан Зарев- малко към водосвет бие
цитирай
2. boyanban - Явно приятелю, наистина отговаряш ...
16.07.2007 18:14
Явно приятелю, наистина отговаряш на ника си барабар Петко с мъжете, след като се изказваш малко неподготвен :). Кой православен свещеник да "освети по канон", когато те така и не благоволиха да дойдат и да уважат с присъствието си дори, освещаването на новата християнска църква в града.
Колкото до освещаването и доктрините, няма наши-ваши. Храма си е храм, независимо дали е католически, православен или евангелски, този обичай датира още от освещаването на Ерусалимския храм от Стария Завет.
цитирай
3. boyanban - Нямам ни най-малко намерение да ...
19.07.2007 14:16
Нямам ни най-малко намерение да претендирам за подготвеност, поне на този етап от живота ми. Колкото до значението за храма и изобщо откъде е тази заемка за освещаването на сградата. Ето стихове от Божието Слово, на основата на които се прави този обряд:
2 Летописи 6:18-21
18 Но Бог наистина ли ще обитава с човека на земята? Ето, небето и небето на небесата не са достатъчни да Те поберат; колко по-малко тоя дом, който построих!
19 Но пак погледни благосклонно към молитвата на слугата Си и към молението му, Господи Боже мой, тъй щото да послушаш вика и молитвата, с която слугата Ти се моли пред Тебе,
20 за да бъдат очите Ти денем и нощем отворени към тоя дом, към мястото, за което Ти си казал, че ще настаниш името Си там, за да слушаш молитвата, с която слугата Ти ще се моли на това място.
21 Слушай моленията на слугата Си и на людете Си Израиля, когато се молят на това място; да! слушай Ти от местообиталището Си, от небето, и като слушаш бивай милостив.
цитирай
4. spacerunner - Ми всъщност не
21.07.2007 22:29
Всъщност старославянската дума "храм" има значение на "дом" и "къща", нищо общо със сегашния смисъл. Току-що погледнах двете думи, които се използват в съвременните ни преводи - храм и синагога. В старобългарската Библия са "църква" и съответно "съньмиште", буквано означаващо място за събиране, сборище.

Така че не съществува стабилна традиция за тази еднозначна употреба на "храм". А ако толкова държиш на гръцката традиция, можеш да погледнеш първо старогръцката, а най-добре староеврейската, тъй като думите са заемки от там.
На мене, от друга страна, ми е напълно безразлично дали ще наричам "храм" тялото на Христос (както той сам казва), някоя православна черква, евангелска църква, католическа катедрала или порутената стена, която толкова народ целува в Йерусалим.


Бояне, православните братя не са дошли, защото са били твърде заети да бършат иконите си от целувките или плевят гробищата - нали не трябва да им е некомфортно на светиите и мъртвите?
цитирай
5. анонимен - Петко Мъжкия
03.08.2007 12:42
Ентересна дискусия. И ОЕЦ заявяват в обръщение до всички медии, че имат религиозен ритуал за освещаване на казарми, детски градини и пр. То какво излезе-евангелистите започнаха да правят треби.Сега и пари да почнат да взимат за тях....
Иначе храм=църковна сграда,дворец=замък, барака=колиба, тоалетна=нужник и без да се задълбочаваме в етимология
цитирай
6. анонимен - Някой запитвал ли се е...
20.08.2007 23:07
Кога последно пастор е присъствал на освещаването на православен храм? Та нали и православните храмове са християнски дом? То иначе лесно се говори на едро...
цитирай
7. анонимен - Не виждам нищо лошо в освещаването.
21.08.2007 14:40
1 Тимотей 4:4-5
4 Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;
5 понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.

Не е нужно православни свещеници да освещават дом, за да бъде осветен.
То те първо себе си не могат да осветят с Божията помощ, поради липса на вяра у тях в Бога, а какво остана за нещо друго.

Много се говори в Библията за освещение, но истината е, че малко разбираме от казаното поради липса на опит, на практика.
И все пак се радвам, че някой от протестантска църква си задава тези въпроси, които не се обсъждат почти в никоя църква - за освещението и посвещението.
Затова Исус пострада, за да освети църквата си.
Евреи 13:12
Затова и Исус, за да освети людете чрез Собствената Си кръв, пострада вън от градската порта.

Там където хората се осветени, няма нужда от допълнително освещаване. То самото тяхно присъствие освещават мястото и вещите.
Подобен пример мога да дам от Деяния - апостолите.
Освещение разбирам като един вид изчистване от старото, от греховното естество, от вярата в лъжи. Вярата в истината ни освещава чрез Светия Дух.
2 Солунци 2:13
А ние сме длъжни винаги да благодарим на Бога за вас, възлюбени от Господа братя, загдето Бог отначало ви е избрал за спасение чрез освещение на Духа и вярването в истината;

В този смисъл мога да дам и примери от Деяния за изцеление, като пример за изчистване, за един вид освещение
Деяния 5:15
така щото даже изнасяха болните по улиците и ги слагаха на постелки и на легла, та, като заминаваше Петър, поне сянката му да засегне някого от тях.
Деяния 10:38
именно, Исус от Назарет, - как Бог Го помаза със Светия Дух и със сила; Който обикаляше да прави благодеяния и да изцелява всички угнетявани от дявола; защото Бог беше с Него.
Деяния 28:5
Но той тръсна змията в огъня и не почувствува никакво зло.

Болни чакаха, да мине само сянката на апостол Петър, за да се изцелят, изчистят от болестта си, осветят.
Слава на Бог за апостолите.

Освещаването/изчистването/ на дрехи и вещи има много общо с освещаването на хората.
Деяния 19:12
дотолкоз щото, когато носеха по болните кърпи или престилки от неговото тяло, болестите се отмахваха от тях, и злите духове излизаха.

В този пример се говори за
кърпи и престилки осветени от светостта на апостола, които изчистват болести!
цитирай
8. анонимен - Няма лошо - продължение.
21.08.2007 14:51
Божията благодат нека бъде с вас.
Понякога само едно "благодаря" е достатъчно за освещение.
Но доброволните приноси не са забранени нито в СЗ, нито в НЗ.
Същото е и с жертавата "плод от устни" /Евреи 13:15/

И нека домът ви, бъде молитвен дом според писаното
Исая 56:7
И тях ще доведа в светия Си хълм, И ще ги зарадвам в Моя молитвен дом; Всеизгарянията им и жертвите им ще Ми бъдат благоугодни на олтара Ми, Защото домът Ми ще се нарече Молитвен дом на всичките племена.

petra

цитирай
9. анонимен - В с.Расник Пернишко..
24.08.2007 19:35
В с.Расник-Пернишко пастирът от Евангелската Петдесятна Църква държи ключовете на Православната Църква.Имаше статия дори във в-к Съперник и подкрепа от Св.Сино
цитирай
10. анонимен - пак Петко с мъжете
30.08.2007 21:53
Радвам се че събрахме най-много коментари тук от целия блог- това показва нуждата от едно форумче- това към boyanban - нещо mosesc изпростя, а и напоследък го няма май....
Забавляват ме и коментарите - по последния- е те тва е икуменизъм, ако можеше и католиците в джоба да тури щеще да е идеално....
По предпоследния - Ис 56,7 ни навежда на мисълта не само да си направим храм като Ерусалимския ,но и да започнем да правим всеизгаряния в него - това е молитвен дом за пророка. В Новия Завет Христос предрече разрушаването на този храм и го сравни с Тялото си. И съвременният храм по-скоро може да се сравни със синагога, отколкото с Ерусалимския храм - поне за евангелистите
В още по предпоследният коментар проличава неразбиране на същината на въпроса - освещаването е наречено изчистване????, веднъж е казано, че вярващите освещават сами просто с присъствието си, но в заглавието се твърди, че в освещаването /на евангелската църква във Велинград от трима пастири?/- няма нищо лошо. Смесват се понятия , касаещи проблемите на 1 век- идоложертвено- 1 Тимотей 4:4-5, въпроси от сотирологията - Евреи 13:12 ,2 Солунци 2:13 и в крайна сметка не става ясно добре ли е да се освещава сградата на евангелска църква или не. Интиресно да отговорим на този въпрос - да или не???
цитирай
11. анонимен - Отговор на пак Петко с мъжете
13.09.2007 21:32
Петра съм. Какво не ти е ясно бе човек?
За тебе освещението само отделяне ли е или много повече?
Какво значи Свят Бог, лично за тебе?
Свят не значи ли - без грях, праведен?
Това че не разбираш от духовни неща е ясно, но не вини останалите за своето неразбиране.
Можеше да питаш каквото не ти е ясно, вместо да обвиняваш и даваш определения!
Освещение е нужно, но по Божия начин, не по човешки.
В случая доколкото разбирам става въпрос не за освещение от Бог, а за човешко "освещение".
И ако имаш още въпроси задавай, без да обвиняваш!
цитирай
12. анонимен - Петко
21.09.2007 00:53
Не претендирам да разбирам от духовни неща, ама малко са хората на света в днешно време, дето разбират. И не очаквам да ги намеря в блога на Боян/нищо лично/. Иначе в юдаизма свят значи точно това- отделен времето и пространството саразделени на свято и профанно- отделено е небе от земя ,светлина от тъмнина, чисто от нечисто. И в святото, храмът , също има градация - концентрични кръгове - Светая Светих, светилище, дворове...И в календара има святи дни - събота, празници. Тази традиция се запазва и в ранното християнство - святи стават постепенно богуслужебните места, мощи на светци - и всичко се свързва със святостта на същинското Божие присъствие в Евхаристията/господня вечеря по евенгелски/- затова и мястото, където тя се извършва е свято. ОК, обаче идват протестантите и свързват святостта с практическия християнски живот в много по-голяма степен, отколкото с определено пространство и време - няма олтар, няма Евхаристия , няма икони, няма църковен календар. Тогава защо са тръгнали да освещават мястото, в което се събират? - не само във Велинград, изобщо това е стара конгрешанска практика, която се прави дори не само в BG, а от много протестанти по света, ама някак не се мръзва с идеята за практическото освещение, залегнала още от Лутер......А, и никой не съм обвинявал, просто си споря
цитирай
13. анонимен - Петра
03.10.2007 07:43
Радвам се, че просто си спориш.
Не казвам, че човеци могат да освещават каквото и да било, ако преди това не са били осветени от Бог.
Един от начините на освещение е и чрез молитва.
Виждаш ли парадокса в случая?
Освещават молитвен дом, който може да се освещава единствено от Божието присъствие и от молитви, които свалят небето на земята.
За тази тема много малко хора и пастири говорят - освещението - и не че знам всичко по нея, но може би знам повече от масата вярващи.
Проведох си собствено изследване според писаното в Библията. Мога да ти дам връзка за изводите, до които стигнах, но тук няма място за връзки...
Светостта я свързвам още и със СЗ - Божия ковчег.
Има нещо много интересно, което прави впечатление.
Божият ковчег на едни носеше слава и благословение и живот, на други, които не зачитаха Божиите законите им носеше смърт.
В НЗ се казва за ковчега, че няма да се помни.
Знаеш за какво ти говоря, предполагам./наистина не в блог не можеш да научиш много/.

Щом говориш за юдаизма, значи не си забелязал, че освещението в СЗ и НЗ не е по един и същи начин.
Променя се поради различните жертви. Не можем д а сравняваме жертвата на Христос с жертвата на животни.
В СЗ служеха само на сянката.
Виж какво пише в Евреи 8:5 и Евреи 10:1
цитирай
14. анонимен - относно освещението на молитвения ...
26.10.2007 22:08
относно освещението на молитвения дом (храма, църковната сграда), същото се практикува от всички евангелски - протестантски църкви. Това не е запазен обичай или ритуал само за католическата и православната църкви. В България се осветиха много нови църковни сгради на Лютеранската църква, на Методистката църква, на Съборната (Конгрешанска) църква на Баптистката църква, на Презвитериянската църква, на някои Петдесятни и харизматични църкви. Но трябва да се отбележи най-важното. При протестантските църкви на освещението не се придава този тайнствен характер както при православната църква. Може би по правилно е да се нарече посвещение. Самата сграда не е по-свята от друга сграда, но в тържествено богослужение пасторите и всички вярващи посвещават сградата за общи богослужение на нашия Господ. По този начин тя е и осветена, тъй като делото за което е построена е свято, и посветена единствено на най-висшата човешка дейност: молитвено и покайно преклонение пред Спасителя Христос Исус. Следователно християните се освещават от Светия Дух, чрез вяра в Исус.
цитирай
15. анонимен - komentar
05.07.2008 17:57
Проблема не е в това православен свещеник или евангелски пастор извършва освещаването на сградата, а в това че отдавна няма такова нещо като "освещаване на сграда". Тази жалка картинка, на фарс и лицемерие, която наблюдажаме на горните картинки, отново показва падението на християнството в България, без значение конфесията. Налагането на старозаветни правила и норми върху новозаветните вярващи допълнително отдалечава от Бога и без това не много набожния (изключая повсеместното религиозно лицемерие) наш български народ.
цитирай
16. анонимен - интернет магазин сексуальной одежды
18.10.2012 12:54
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.opiratinha.org/user/Poergotok/>распродажи в праге </a> балетки купить <a href=http://srunet.ru/user/crombonee/>вязаное платье крючком для девочки </a> купить вязанное пальто <a href=http://dejavu.ua/>обувь для самых маленьких купить </a> очки ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers usa </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg sildenafil citrate : pharmacy India Kamagra : <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Generic online Kamagra for saturday delivery </a> - Buying warning Kamagra
цитирай
17. анонимен - интернет магазин одежды российских производителей
19.10.2012 10:29
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://avast-ru.com/user/Guesusefums/>стильная одежда из украины </a> нижнее белье женское <a href=http://www.goroskopam.ru/user/StahLyday/>выпускные платья харьков </a> купить платье 54 размера <a href=http://dejavu.ua/>купить спортивную сумку найк </a> casual одежда ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Oral Jelly suppliers usa Cheap Kamagra </a> - viagra Kamagra 200mg : Kamagra good as viagra : <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra canada </a> - Cheap Kamagra Online prescription
цитирай
18. анонимен - модная одежда фото
19.10.2012 19:32
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://addllc.servehttp.com/mybb/member.php?action=profile&uid=49379>костюм снегурочки купить </a> мужские пальто <a href=http://raznosoft.com/user/Roreaddibia/>обработка платьев </a> купить брюки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>обувь мемо купить </a> интернет-магазин женская одежда ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly for women </a> - Kamagra discreet apcalis tablets : Cheap Kamagra script without : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly usa Generic levitra </a> - super Kamagra tablets sildenafil citrate
цитирай
19. анонимен - летнее белое платье
20.10.2012 02:17
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.download-jet.com/user/ArorsMorifene/>купить осеннюю кожаную куртку </a> лосины купить <a href=http://atlantica-online.ru/user/stolletly/>шляпы женские </a> платье спицами <a href=http://dejavu.ua/>итальянская одежда интернет магазин </a> кожаные мужские куртки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra in berlin </a> - Kamagra Oral Jelly usa : delivery Online overnight Kamagra overnight shipping : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Oral Jelly 100mg australia Cheapest Kamagra </a> - Kamagra paypal online
цитирай
20. анонимен - одежда киры пластининой каталог
20.10.2012 16:29
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://01alpha-omega.ru/user/Erorsevep/>самая модная одежда для подростков </a> кошелек женский <a href=http://desar-stroy.ru/user/JeclomeJext/>вечерние и коктейльные платья купить </a> вязание свитера <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>модная школьная одежда 2012 года </a> распродажа ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra 100mg canada pharmacy </a> - Kamagra mail order Cheap : Kamagra Oral Jelly discount : <a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra barata </a> - Kamagra Oral Jelly order ajanta pharma
цитирай
21. анонимен - reserved одежда официальный сайт украина
21.10.2012 01:19
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://drtabletkin.ru/user/OptobityLop/>интернет магазин одежды com </a> пальто мужские <a href=http://olegaloce.narod2.ru/>оджи каталог одежды украина </a> вязаное платье крючком для девочки <a href=http://svar-tech.com/user/stattyInsebra/>коллекция платьев 2012 </a> купить мужскую кожаную куртку ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Sexual Performance With Generic Kamagra </a> - Generic Kamagra lowest price Online : low cost Kamagra Online fast delivery : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra in manitoba </a> - Buy Kamagra India
цитирай
22. анонимен - интернет магазин горнолыжной одежды
22.10.2012 11:44
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://fatalenergy.com.ru/power/index.php?subaction=userinfo&user=onesetent>купить джинсы в интернет магазине </a> коллекция вечерних платьев <a href=http://sportanem.com/user/DickChicy/>распродажа нижнего белья </a> брюки подростковые купить <a href=http://banki.name/user/Bypeliaitly/>суперфит обувь купить </a> распродажа костюмов ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Buy Kamagra Canada </a> - Kamagra Oral Jelly UK Generic medicines :.Cheap Kamagra pills Generic viagra .:<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra in manitoba </a> - order Kamagra UK
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyanban
Категория: Други
Прочетен: 216334
Постинги: 24
Коментари: 497
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31