Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2007 08:50 - Освещаване сградата на Евангелска Съборна Църква - Велинград
Автор: boyanban Категория: Други   
Прочетен: 58601 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2007 09:25


На 9 юни бе осветена новата сграда на Евангелска Съборна Църква, град Велинград. В далечната 1992 година бе дадено разрешение за строеж на новата църкована сграда (старата такава, беше съборена през 1982г. заради разширяването на улица "Свети Кирил и Методий"). Строежът се проточи няколко години (на няколко беше спиран) и благодарение на  местните православни свещеници, които тенденциозно настроиха местното  обществено мнение против  изграждането на храм Божий. Жалко ми беше когато не видях онзи ден на освещаването, нито един православен свещеник, а се бе осветил  християнски дом!
 Историята на ЕСЦ-Велинград започнала през 1885 година, когато скоро се било образувало евангелско общество. През 1907 година официално била организирана църквата с 17 члена, пръв неин пастир бил Герасим Попов. Сто години по-късно отново имаше повод за празник, тържественото освещаване на новата сграда на бул. "Съединение". Тържеството събра множество вярващи, гости от София, Пловдив, Пазарджик, Банско, Асеновград и други, разбира се присъстваха и официални гости като председателя на общисния съвет, изпълнителния директор на строежа и други. Накратко ще ви представя събитието в снимки:


Церемонията бе открита с изпълнение на велинградския хор.

image

Последва кратка проповед от п-р Димитър Кърлев от Банско

image

Изпяти бяха и няколко християнски песни от гостуващия хор на ЕСЦ-София

image

Инструментален етюд изнесе и групата от Пазарджик

image


Кратко поздравително слово изнесе и проповедник Георги желев от Асеновград

image


Тримата пастири Данаил Игнатов, Благовест Николов и Стефан Зарев извършиха самия ритуал по освещаване на сградата

image

Рзбираше присъстваха и много деца :)

image

Поздрав-песен отправиха и младежите от Пловдивската църква

image

Цялата церемония бе старателно заснета от п-р Рангел Кълвачев

image

Домакините се бяха постарали добре,...

image

image

Всички останаха много доволни, това можете да познаето по лицата на пазарджишката група

image

Нека Бог благослови делото Си, което  се върши и в този родопски град!
Повече снимки можете да разгледате на този адрес :
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=145129&view=1&photo=1



Гласувай:
0



1. анонимен - Барабар Петко с мъжете
28.06.2007 20:59
Вместо да поканят православен свещеник да я освети както си е по канон, трима протестантски пастири освещават храм.....- това го няма в техните доктрини- въобщи храм са май телата на вярващите по техните доктрини.А пък и защо им е- тази църква си работи вече няколко години...
А като гледам купата, която държи п-р Стефан Зарев- малко към водосвет бие
цитирай
2. boyanban - Явно приятелю, наистина отговаряш ...
16.07.2007 18:14
Явно приятелю, наистина отговаряш на ника си барабар Петко с мъжете, след като се изказваш малко неподготвен :). Кой православен свещеник да "освети по канон", когато те така и не благоволиха да дойдат и да уважат с присъствието си дори, освещаването на новата християнска църква в града.
Колкото до освещаването и доктрините, няма наши-ваши. Храма си е храм, независимо дали е католически, православен или евангелски, този обичай датира още от освещаването на Ерусалимския храм от Стария Завет.
цитирай
3. boyanban - Нямам ни най-малко намерение да ...
19.07.2007 14:16
Нямам ни най-малко намерение да претендирам за подготвеност, поне на този етап от живота ми. Колкото до значението за храма и изобщо откъде е тази заемка за освещаването на сградата. Ето стихове от Божието Слово, на основата на които се прави този обряд:
2 Летописи 6:18-21
18 Но Бог наистина ли ще обитава с човека на земята? Ето, небето и небето на небесата не са достатъчни да Те поберат; колко по-малко тоя дом, който построих!
19 Но пак погледни благосклонно към молитвата на слугата Си и към молението му, Господи Боже мой, тъй щото да послушаш вика и молитвата, с която слугата Ти се моли пред Тебе,
20 за да бъдат очите Ти денем и нощем отворени към тоя дом, към мястото, за което Ти си казал, че ще настаниш името Си там, за да слушаш молитвата, с която слугата Ти ще се моли на това място.
21 Слушай моленията на слугата Си и на людете Си Израиля, когато се молят на това място; да! слушай Ти от местообиталището Си, от небето, и като слушаш бивай милостив.
цитирай
4. spacerunner - Ми всъщност не
21.07.2007 22:29
Всъщност старославянската дума "храм" има значение на "дом" и "къща", нищо общо със сегашния смисъл. Току-що погледнах двете думи, които се използват в съвременните ни преводи - храм и синагога. В старобългарската Библия са "църква" и съответно "съньмиште", буквано означаващо място за събиране, сборище.

Така че не съществува стабилна традиция за тази еднозначна употреба на "храм". А ако толкова държиш на гръцката традиция, можеш да погледнеш първо старогръцката, а най-добре староеврейската, тъй като думите са заемки от там.
На мене, от друга страна, ми е напълно безразлично дали ще наричам "храм" тялото на Христос (както той сам казва), някоя православна черква, евангелска църква, католическа катедрала или порутената стена, която толкова народ целува в Йерусалим.


Бояне, православните братя не са дошли, защото са били твърде заети да бършат иконите си от целувките или плевят гробищата - нали не трябва да им е некомфортно на светиите и мъртвите?
цитирай
5. анонимен - Петко Мъжкия
03.08.2007 12:42
Ентересна дискусия. И ОЕЦ заявяват в обръщение до всички медии, че имат религиозен ритуал за освещаване на казарми, детски градини и пр. То какво излезе-евангелистите започнаха да правят треби.Сега и пари да почнат да взимат за тях....
Иначе храм=църковна сграда,дворец=замък, барака=колиба, тоалетна=нужник и без да се задълбочаваме в етимология
цитирай
6. анонимен - Някой запитвал ли се е...
20.08.2007 23:07
Кога последно пастор е присъствал на освещаването на православен храм? Та нали и православните храмове са християнски дом? То иначе лесно се говори на едро...
цитирай
7. анонимен - Не виждам нищо лошо в освещаването.
21.08.2007 14:40
1 Тимотей 4:4-5
4 Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;
5 понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.

Не е нужно православни свещеници да освещават дом, за да бъде осветен.
То те първо себе си не могат да осветят с Божията помощ, поради липса на вяра у тях в Бога, а какво остана за нещо друго.

Много се говори в Библията за освещение, но истината е, че малко разбираме от казаното поради липса на опит, на практика.
И все пак се радвам, че някой от протестантска църква си задава тези въпроси, които не се обсъждат почти в никоя църква - за освещението и посвещението.
Затова Исус пострада, за да освети църквата си.
Евреи 13:12
Затова и Исус, за да освети людете чрез Собствената Си кръв, пострада вън от градската порта.

Там където хората се осветени, няма нужда от допълнително освещаване. То самото тяхно присъствие освещават мястото и вещите.
Подобен пример мога да дам от Деяния - апостолите.
Освещение разбирам като един вид изчистване от старото, от греховното естество, от вярата в лъжи. Вярата в истината ни освещава чрез Светия Дух.
2 Солунци 2:13
А ние сме длъжни винаги да благодарим на Бога за вас, възлюбени от Господа братя, загдето Бог отначало ви е избрал за спасение чрез освещение на Духа и вярването в истината;

В този смисъл мога да дам и примери от Деяния за изцеление, като пример за изчистване, за един вид освещение
Деяния 5:15
така щото даже изнасяха болните по улиците и ги слагаха на постелки и на легла, та, като заминаваше Петър, поне сянката му да засегне някого от тях.
Деяния 10:38
именно, Исус от Назарет, - как Бог Го помаза със Светия Дух и със сила; Който обикаляше да прави благодеяния и да изцелява всички угнетявани от дявола; защото Бог беше с Него.
Деяния 28:5
Но той тръсна змията в огъня и не почувствува никакво зло.

Болни чакаха, да мине само сянката на апостол Петър, за да се изцелят, изчистят от болестта си, осветят.
Слава на Бог за апостолите.

Освещаването/изчистването/ на дрехи и вещи има много общо с освещаването на хората.
Деяния 19:12
дотолкоз щото, когато носеха по болните кърпи или престилки от неговото тяло, болестите се отмахваха от тях, и злите духове излизаха.

В този пример се говори за
кърпи и престилки осветени от светостта на апостола, които изчистват болести!
цитирай
8. анонимен - Няма лошо - продължение.
21.08.2007 14:51
Божията благодат нека бъде с вас.
Понякога само едно "благодаря" е достатъчно за освещение.
Но доброволните приноси не са забранени нито в СЗ, нито в НЗ.
Същото е и с жертавата "плод от устни" /Евреи 13:15/

И нека домът ви, бъде молитвен дом според писаното
Исая 56:7
И тях ще доведа в светия Си хълм, И ще ги зарадвам в Моя молитвен дом; Всеизгарянията им и жертвите им ще Ми бъдат благоугодни на олтара Ми, Защото домът Ми ще се нарече Молитвен дом на всичките племена.

petra

цитирай
9. анонимен - В с.Расник Пернишко..
24.08.2007 19:35
В с.Расник-Пернишко пастирът от Евангелската Петдесятна Църква държи ключовете на Православната Църква.Имаше статия дори във в-к Съперник и подкрепа от Св.Сино
цитирай
10. анонимен - пак Петко с мъжете
30.08.2007 21:53
Радвам се че събрахме най-много коментари тук от целия блог- това показва нуждата от едно форумче- това към boyanban - нещо mosesc изпростя, а и напоследък го няма май....
Забавляват ме и коментарите - по последния- е те тва е икуменизъм, ако можеше и католиците в джоба да тури щеще да е идеално....
По предпоследния - Ис 56,7 ни навежда на мисълта не само да си направим храм като Ерусалимския ,но и да започнем да правим всеизгаряния в него - това е молитвен дом за пророка. В Новия Завет Христос предрече разрушаването на този храм и го сравни с Тялото си. И съвременният храм по-скоро може да се сравни със синагога, отколкото с Ерусалимския храм - поне за евангелистите
В още по предпоследният коментар проличава неразбиране на същината на въпроса - освещаването е наречено изчистване????, веднъж е казано, че вярващите освещават сами просто с присъствието си, но в заглавието се твърди, че в освещаването /на евангелската църква във Велинград от трима пастири?/- няма нищо лошо. Смесват се понятия , касаещи проблемите на 1 век- идоложертвено- 1 Тимотей 4:4-5, въпроси от сотирологията - Евреи 13:12 ,2 Солунци 2:13 и в крайна сметка не става ясно добре ли е да се освещава сградата на евангелска църква или не. Интиресно да отговорим на този въпрос - да или не???
цитирай
11. анонимен - Отговор на пак Петко с мъжете
13.09.2007 21:32
Петра съм. Какво не ти е ясно бе човек?
За тебе освещението само отделяне ли е или много повече?
Какво значи Свят Бог, лично за тебе?
Свят не значи ли - без грях, праведен?
Това че не разбираш от духовни неща е ясно, но не вини останалите за своето неразбиране.
Можеше да питаш каквото не ти е ясно, вместо да обвиняваш и даваш определения!
Освещение е нужно, но по Божия начин, не по човешки.
В случая доколкото разбирам става въпрос не за освещение от Бог, а за човешко "освещение".
И ако имаш още въпроси задавай, без да обвиняваш!
цитирай
12. анонимен - Петко
21.09.2007 00:53
Не претендирам да разбирам от духовни неща, ама малко са хората на света в днешно време, дето разбират. И не очаквам да ги намеря в блога на Боян/нищо лично/. Иначе в юдаизма свят значи точно това- отделен времето и пространството саразделени на свято и профанно- отделено е небе от земя ,светлина от тъмнина, чисто от нечисто. И в святото, храмът , също има градация - концентрични кръгове - Светая Светих, светилище, дворове...И в календара има святи дни - събота, празници. Тази традиция се запазва и в ранното християнство - святи стават постепенно богуслужебните места, мощи на светци - и всичко се свързва със святостта на същинското Божие присъствие в Евхаристията/господня вечеря по евенгелски/- затова и мястото, където тя се извършва е свято. ОК, обаче идват протестантите и свързват святостта с практическия християнски живот в много по-голяма степен, отколкото с определено пространство и време - няма олтар, няма Евхаристия , няма икони, няма църковен календар. Тогава защо са тръгнали да освещават мястото, в което се събират? - не само във Велинград, изобщо това е стара конгрешанска практика, която се прави дори не само в BG, а от много протестанти по света, ама някак не се мръзва с идеята за практическото освещение, залегнала още от Лутер......А, и никой не съм обвинявал, просто си споря
цитирай
13. анонимен - Петра
03.10.2007 07:43
Радвам се, че просто си спориш.
Не казвам, че човеци могат да освещават каквото и да било, ако преди това не са били осветени от Бог.
Един от начините на освещение е и чрез молитва.
Виждаш ли парадокса в случая?
Освещават молитвен дом, който може да се освещава единствено от Божието присъствие и от молитви, които свалят небето на земята.
За тази тема много малко хора и пастири говорят - освещението - и не че знам всичко по нея, но може би знам повече от масата вярващи.
Проведох си собствено изследване според писаното в Библията. Мога да ти дам връзка за изводите, до които стигнах, но тук няма място за връзки...
Светостта я свързвам още и със СЗ - Божия ковчег.
Има нещо много интересно, което прави впечатление.
Божият ковчег на едни носеше слава и благословение и живот, на други, които не зачитаха Божиите законите им носеше смърт.
В НЗ се казва за ковчега, че няма да се помни.
Знаеш за какво ти говоря, предполагам./наистина не в блог не можеш да научиш много/.

Щом говориш за юдаизма, значи не си забелязал, че освещението в СЗ и НЗ не е по един и същи начин.
Променя се поради различните жертви. Не можем д а сравняваме жертвата на Христос с жертвата на животни.
В СЗ служеха само на сянката.
Виж какво пише в Евреи 8:5 и Евреи 10:1
цитирай
14. анонимен - относно освещението на молитвения ...
26.10.2007 22:08
относно освещението на молитвения дом (храма, църковната сграда), същото се практикува от всички евангелски - протестантски църкви. Това не е запазен обичай или ритуал само за католическата и православната църкви. В България се осветиха много нови църковни сгради на Лютеранската църква, на Методистката църква, на Съборната (Конгрешанска) църква на Баптистката църква, на Презвитериянската църква, на някои Петдесятни и харизматични църкви. Но трябва да се отбележи най-важното. При протестантските църкви на освещението не се придава този тайнствен характер както при православната църква. Може би по правилно е да се нарече посвещение. Самата сграда не е по-свята от друга сграда, но в тържествено богослужение пасторите и всички вярващи посвещават сградата за общи богослужение на нашия Господ. По този начин тя е и осветена, тъй като делото за което е построена е свято, и посветена единствено на най-висшата човешка дейност: молитвено и покайно преклонение пред Спасителя Христос Исус. Следователно християните се освещават от Светия Дух, чрез вяра в Исус.
цитирай
15. анонимен - komentar
05.07.2008 17:57
Проблема не е в това православен свещеник или евангелски пастор извършва освещаването на сградата, а в това че отдавна няма такова нещо като "освещаване на сграда". Тази жалка картинка, на фарс и лицемерие, която наблюдажаме на горните картинки, отново показва падението на християнството в България, без значение конфесията. Налагането на старозаветни правила и норми върху новозаветните вярващи допълнително отдалечава от Бога и без това не много набожния (изключая повсеместното религиозно лицемерие) наш български народ.
цитирай
16. анонимен - интернет магазин сексуальной одежды
18.10.2012 12:54
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.opiratinha.org/user/Poergotok/>распродажи в праге </a> балетки купить <a href=http://srunet.ru/user/crombonee/>вязаное платье крючком для девочки </a> купить вязанное пальто <a href=http://dejavu.ua/>обувь для самых маленьких купить </a> очки ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers usa </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg sildenafil citrate : pharmacy India Kamagra : <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Generic online Kamagra for saturday delivery </a> - Buying warning Kamagra
цитирай
17. анонимен - интернет магазин одежды российских производителей
19.10.2012 10:29
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://avast-ru.com/user/Guesusefums/>стильная одежда из украины </a> нижнее белье женское <a href=http://www.goroskopam.ru/user/StahLyday/>выпускные платья харьков </a> купить платье 54 размера <a href=http://dejavu.ua/>купить спортивную сумку найк </a> casual одежда ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Oral Jelly suppliers usa Cheap Kamagra </a> - viagra Kamagra 200mg : Kamagra good as viagra : <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra canada </a> - Cheap Kamagra Online prescription
цитирай
18. анонимен - модная одежда фото
19.10.2012 19:32
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://addllc.servehttp.com/mybb/member.php?action=profile&uid=49379>костюм снегурочки купить </a> мужские пальто <a href=http://raznosoft.com/user/Roreaddibia/>обработка платьев </a> купить брюки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>обувь мемо купить </a> интернет-магазин женская одежда ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly for women </a> - Kamagra discreet apcalis tablets : Cheap Kamagra script without : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly usa Generic levitra </a> - super Kamagra tablets sildenafil citrate
цитирай
19. анонимен - летнее белое платье
20.10.2012 02:17
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.download-jet.com/user/ArorsMorifene/>купить осеннюю кожаную куртку </a> лосины купить <a href=http://atlantica-online.ru/user/stolletly/>шляпы женские </a> платье спицами <a href=http://dejavu.ua/>итальянская одежда интернет магазин </a> кожаные мужские куртки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra in berlin </a> - Kamagra Oral Jelly usa : delivery Online overnight Kamagra overnight shipping : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Oral Jelly 100mg australia Cheapest Kamagra </a> - Kamagra paypal online
цитирай
20. анонимен - одежда киры пластининой каталог
20.10.2012 16:29
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://01alpha-omega.ru/user/Erorsevep/>самая модная одежда для подростков </a> кошелек женский <a href=http://desar-stroy.ru/user/JeclomeJext/>вечерние и коктейльные платья купить </a> вязание свитера <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>модная школьная одежда 2012 года </a> распродажа ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra 100mg canada pharmacy </a> - Kamagra mail order Cheap : Kamagra Oral Jelly discount : <a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra barata </a> - Kamagra Oral Jelly order ajanta pharma
цитирай
21. анонимен - reserved одежда официальный сайт украина
21.10.2012 01:19
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://drtabletkin.ru/user/OptobityLop/>интернет магазин одежды com </a> пальто мужские <a href=http://olegaloce.narod2.ru/>оджи каталог одежды украина </a> вязаное платье крючком для девочки <a href=http://svar-tech.com/user/stattyInsebra/>коллекция платьев 2012 </a> купить мужскую кожаную куртку ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Sexual Performance With Generic Kamagra </a> - Generic Kamagra lowest price Online : low cost Kamagra Online fast delivery : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra in manitoba </a> - Buy Kamagra India
цитирай
22. анонимен - интернет магазин горнолыжной одежды
22.10.2012 11:44
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://fatalenergy.com.ru/power/index.php?subaction=userinfo&user=onesetent>купить джинсы в интернет магазине </a> коллекция вечерних платьев <a href=http://sportanem.com/user/DickChicy/>распродажа нижнего белья </a> брюки подростковые купить <a href=http://banki.name/user/Bypeliaitly/>суперфит обувь купить </a> распродажа костюмов ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Buy Kamagra Canada </a> - Kamagra Oral Jelly UK Generic medicines :.Cheap Kamagra pills Generic viagra .:<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra in manitoba </a> - order Kamagra UK
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyanban
Категория: Други
Прочетен: 313980
Постинги: 24
Коментари: 497
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031